e mo Karp po królewsku | Tradycyjny karp wigilijny

Wyśmienity karp po królewsku

Kolejną wariacją kulinarną w okresie wigilijnym jest wyśmienity karp po królewsku. Jest to potrawa o niskim stopniu trudności ale i niesamowitym smaku składająca się z zapiekanego karpia i sosu beszamelowego, który również jest używany w bardzo podobnym przepisie o słodki karpiu.

Do przygotowania karpia po królewsku potrzebujemy:

1 kilogram karpia,

włoszczyznę,

cebulę,

25 dkg pieczarek

350 ml wytrawnego wina

3 łyżki oleju,

2 łyżki masła,

2 żółtka,

półtorej szklanki mleka ( lub mleka i śmietany,

2 łyżki mąki,

wyciśnięty sok z cytryny,

sól i pieprz do smaku.

Rozpoczynamy standardowo od oporządzenia ryby. Myjemy ją dokładnie, kroimy w dzwonka, usuwamy ości. Następnie oczyszczamy i kroimy włoszczyznę, która posłuży nam jako składnik wywaru. Zalewamy ją dwoma szklankami wody i gotujemy, pod koniec gotowania dodając wino i rybę.  Po ugotowaniu wyjmujemy karpia i przecedzamy wywar. Teraz kolei na pieczarki, które myjemy, dokładnie oczyszczamy a następnie kroimy. Obieramy cebulę, kroimy i smażymy na oleju do czasu zeszklenia po czym dodajemy pieczarki i oprószamy zarówno solą jak i pieprzem.

Teraz kolej na sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy na małym ogniu w garnuszku. Na powstały tłuszcz sypiemy mąkę i mieszamy trzepaczką. Sos można bardzo łatwo przypalić (będzie miał wówczas gorzki smak), więc przez cały czas przyrządzania mieszamy go. Zaraz po połączeniu mąki z masłem dolewamy mleko i mieszając czekamy aż sos zgęstnieje. Ściągamy sos z ognia i doprawiamy przyprawami. W tym czasie należy rozetrzeć żółtka ze śmietaną i dodać do sosu. Doprowadzamy sos do wrzenia i ściągamy z ognia, po czym doprawiamy sokiem z cytryny. Tym sposobem otrzymujemy sos beszamelowy jednak jeśli boimy się go przygotowywać można oczywiście zakupić gotowy sos w opakowaniu. Ja jednak preferuje samodzielne przygotowanie  sosu ze względu na to, że mamy wtedy nad niem stu procentową kontrolę zarówno jeśli idzie o smak jak i o konsystencję.

Smarujemy brytfannę masłem wkładamy rybę, sos i pieczarki po czym umieszczamy karpia w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku na około 15 minut. Po tym czasie mamy gotową potrawę, którą możemy z powodzeniem stawiać na wigilijny stół.